Tudnivalók a Szent István Társulat könyveinek archívumáról

  1.  Az archívum folyamatosan veszi állományba a Társulat által 2004-ben és előtte megjelentetett kiadványokat. A legújabb, 2004 után megjelent könyveket nem tartalmazza.

  2.  Az archívum használata csak „Az archívum használatának jogi feltételei” részben megadott feltételekkel engedélyezett.

  3.   Az archívum minden könyvet facsimile formában tartalmazza, tehát a megjelent könyv oldalait képként mutatja, egy „pdf” fájlban. Ez a fájl kereshető. Mivel az oldalak felismerése és szöveggé alakítása programmal történt, található benne helytelenül értelmezett, félreismert szöveg is. Ezért ha az első megadott szó/kifejezés nem eredményez „találatot”, más módon is kell próbálkozni, mielőtt elfogadjuk a keresés eredménytelenségét.

  4.  Minden pdf fájl tartalmaz tartalomjegyzéket.

  5.  Az archívum minden könyvről egy külön oldalt nyújt, mely tartalmazza a könyv borítóját, a könyv rövid ismertetőjét és a legfontosabb „meta” infromációkat (ISBN azonosító, megjelenés éve, oldalszám, méret, kötés, kiadó, nyelv és a könyv fájljának mérete). A borító képére kattintva lehet a könyvet „kinyitni” és olvasni, vagy pedig letölteni az olvasó saját számítógépére. Ha a könyv hozzáférhető szöveges változatban is a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárban (www.ppek.hu), akkor az archívum tartalmaz egy linket, amire kattintva le lehet tölteni szöveges „pdf”, „doc” és e-book formátumban („epub” és „mobi”) is.

  6.  A könyv meta információi:

  • Az ISBN azonosítót Magyarországon 1974-től használjuk. Ez 10 jegyű azonosító 2007. jan. 1-ig, azóta 13 jegyű.
  • A megjelenés évét vagy a könyv tartalmazza explicite, vagy ha nem, akkor az OSZK adatbázisából vettük át. Ha ott sem lelhető föl, akkor az egyházi engedély (nihil obstat/imprimatur) évéből határozzuk meg. Minden könyv rendelkezik megjelenési évvel az archívumban.
  • Az oldalszám a könyv számozott oldalait határozza meg (külön a római, külön az arab számokkal jelzett oldalakat). Ha a számozott oldalakon felül a könyv tartalmaz számozatlan oldalakat is, azt kapcsos zárójelben írjuk a számozott oldalak után (pl. 282, [3]).
  • A méret a könyv magasságát és szélességet határozza meg cm-ben, a következő egész centiméterre kerekítve (pl. 19x12 cm).
  • A kötést kemény vagy puha kategóriába osztottuk.
  • A kiadó általában SZIT (Szent István Társulat), de több kiadvány Stephaneum vagy más néven (pl. Magyar Katholikus Dante-Bizottság) jelent meg.
  • A könyv pdf fájljának méretét Mbyte-ban adjuk meg.

  7.  A szerzők nevét a borítón feltüntetett formában igyekeztünk megadni (pl. de Waal Antal, és nem Anton de Waal).